duminică, 2 martie 2014

ION CREANGĂ – MĂRȚIȘORUL LITERATURII ROMÂNE


           
             
             Ion Creangă, unul din clasicii literaturii romane, s-a născut la 1 martie 1837, din părinţi români: Ştefan a lui Petrea Ciubotariul din Humuleşti şi soţia sa Smaranda, în sătucul de lângă apa Ozanei ,,cea limpede si frumos curgătoare”, sat care a devenit, între timp, cartier al oraşului Târgu Neamţ.

               Primii ani din viaţa scriitorului sunt descrişi cu o măiestrie deosebită şi un stil popular chiar de Creanga însuşi, în scrierea autobiografică „Amintiri din copilărie”, partea cea mai cunoscută din viaţa scriitorului.„ La scăldat”, „Pupăza din tei”, „La cireșe”, sunt întâmplări nemuritoare pentru generații întregi de copii, precum și numeroasele povestiri și nuvele, printre care „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei și fata moșneagului”, „Punguța cu doi bani”, „Inul și cameșa”, „Moș Ion Roată și Unirea”, „Păcală”, „Prostia omeneasca” și „Ursul păcălit de vulpe”. Mai puțin cunoscută este ultima parte a vieții lui Creangă trăită într-o bojdeucă și prietenia lui cu Mihai Eminescu.





Un comentariu:

  1. Sunt sigura ca Ion Creaga reprezintă pentru multi dintre noi, scriitorul copilăriei noastre.Trebuie sa recunosc ca am citit cu plăcere povestirile sale si ca de multe ori ma regăseam in peripețiile scriitorului.Asa cum frumos a spus Luminița ca I Creanga este mărțișorul literaturii românești ,așa cred si eu ca nu întâmplator s-a născut intr-o luna așa de frumoasă cind toate vietățile si toată natura renasc la fel cum renasc povestirile sale in mintea fiecărui copil care le citește.Felicitari ca datorită activității tale vorbim despre marii scriitori nationali si despre amintiri din copilăria scriitorului si totodata si din copilăria noastră. Așa cum spune un proverb ca "ce se aseamănă se aduna" așa cred ca prietenia lui Creanga cu Eminescu nu a fost deloc întâmplătoare. Cu respect D&A.

    RăspundețiȘtergere