luni, 25 martie 2013

ZILELE FRANCOFONIEI


                             Grație unei frumoase tradiții, în fiecare an, la 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei în toate țările în care franceza este limba oficială, de cultură, de lucru sau de comunicare internațională.Țara noastră sărbătorește și 20  de ani de când a obținut statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei.
                             Secretarul General al Francofoniei Abdou Diouf, crede că, în spațiul francofoniei, limba franceza este ,,șansa de a experimenta în mod concret, prin intermediul literaturii, a muzicii și a artelor, tot ceea ce diversitatea expresiilor culturale stimulează și îmbogățește”. . El încurajează, de asemenea, la a  savura această șansă nu ca un bun deja câștigat, ci ca o provocare.
                             O „ provocare  frumoasă ”, a fost, pentru elevii din Bratca , exersarea limbii franceze  la activitățile organizate, timp de trei zile, în sala de lectură a bibliotecii. Cei peste 150 de participanți au trăit bucuria de a conversa în limba franceză, de a citi texte scurte, poezii scrise de Baudelaire, Prevert, Rimbaud. Am cântat cu toții, melodiile lui JOE DASSIN, ,,Aux Champs Elysees,  Et si tu
n`existais pas ”. Am cântat CELINE DION  „Pour que tu m`aimes encore” ,PATRICIA KAAS ,,Chanson simple”, dar și ,,Sur le pont d`Avignon”, ,,Cadet Roussel”, ,,Frere Jacques” în canon, .Cei mai mici au învățat poezii
scurte, usor de memorat : La fillette, Les jours de la semaine. Ne-am amuzat copios cu ,,amusettes”(încurcături de limbă) copiii fericiți că au învățat ceva nou, eu amintindu-mi de orele de limba franceză pe care le-am predat în calitatea mea de profesor de limba franceză.
                       Prezentarea PP cu simbolurile Franței, cu principalele monumente, cu reprezentanții de seamă ai  culturii franceze, i-a captivat. Expoziția cu o mulțime de cărți, albume, enciclopedii, monezi, le-a îmbogățit cunoștințele dobândite la orele de curs. Chiar și ei au contribuit, la realizarea expoziției, cu desene, cu proiecte, cu stegulețele confecționate în perioada celor trei zile.
                      Cu certitudine, eleviii au redescoperit frumusețea limbii lui Moliere, limba în care au scris și Emil Cioran,  Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau Panait Istrati.                  Să nu uităm că genialii Constantin Brâncuși și George Enescu  au intrat în Patrimoniul Cultural Francofon. Elevii au înțeles  că Francofonia înseamna să militezi pentru diversitate, pentru toleranță și respect mutual al difernțelor, pentru dialogul culturilor si religiilor. Au înțeles că   Francofonia este și o stare de spirit care ar putea fi ilustrată prin cuvintele : egali - diferiți - uniți.











Un comentariu:

  1. Doamna profesoara Luminita sunteti cea mai pregatita si iubita profesoara de franceza si totodata cel mai bun ambasador al Frantei in Romania. Ani si Dacian.

    RăspundețiȘtergere