miercuri, 9 mai 2018

CE MAI CITIM....




Pasiunea pentru superlative rămâne nestinsă în Romania de-a lungul timpului. Casa de avocatură spirituală a excepţionalismului carpatin nu doarme şi insistă să susţină, în acest avânt insomniac, că trăim într-un spaţiu unde cel mai bun lucru pe care-l putem face e să ne admiram singuri măreţia. Romania nu e singura ţară care se pretinde mare pentru a uita că e mică. Dar e cea care ne interesează, fiindcă în ea trăim. Or, a inventa formule superlative când eşti corigent la atâtea criterii elementare trădează un fel de-a fugi din realitate care va trebui introdus rapid în calendarul sporturilor olimpice.
O ţară lipsită de autostrăzi şi spitale se leagănă în iluzia excepţionalismului şi a fratelui său de cruce, celmaicelismul. O ţară plină de analfabeţi funcţional se chinuie să-şi ilustreze detenta fabricând produse care ies din conturul normalităţii. O ţara cu şcoli în care plouă şi în care veceul e în fundul curţii se păcăleşte singură prin îndelungi artificii cosmetice. O ţară unde lumea nu mai citeşte adulmeca lacom Cartea – e adevărat, a Recordurilor. O ţară plină de gropi şi de boli cochetează cu vârful clasamentului. O ţară cu mortalitatea infantilă cea mai mare din Europa exaltă traiul bun şi se visează deasupra celorlalte. (RADU PARASCHIVESCU)

Un comentariu:

  1. Citind articolul de mai sus m-am gandit cine ar putea spune lucrurilor pe nume intr-un mod atat de direct si obiectiv.La sfarsitul articolului am vazut ca dl R.Paraschivescu ,o minte stralucita contemporana.Din pacate are dreptate ca scolile,spitalele ,autostrazile lipsesc sau sunt prost gestionate.Doar mai marii nostrii vad lucrurile tare roz si tot afirma ca buni si grozavi suntem.Parerea mea e ca de la cap se strica treaba.Din pacate aproape toti politicienii ïsi vad doar interesul propriu sau se multumesc sa nu faca nimic dupa ce sunt alesi.Mare rusine si ghinion pe capul nostru.Dar ce sa facem,vorba romanului:Speranta moare ultima.Doresc sa termin comentariul intr-un ton mai optimist si sa amintesc ce a spus scriitorul R Paraschivescu in cartea sa Cautatorii de Povesti ca in fiecare comunitate mai mare sau mai mica sunt persoane care reprezinta "far in toata regula pt ceilalti " si noi ar trebui sa le promovam pe aceste persoane,sa invatam de la ele si sa le lasam sa faca ceea ce stiu pt ceilalti indiferent ce functie au.Daca in orice domeniu am fi condusi de oameni adevarati tara asta ar devleni mare.Cu respect Ani.

    RăspundețiȘtergere