marți, 23 ianuarie 2018

CU GÂNDUL LA DOMNUL EMINESCU






Cu gândul, cu inima, cu iubirea în suflet, ne e dor mereu  de Eminescu. Îi citim  frumoasele poezii, visând la răcoarea "codrului  albastru", la nuferii galbeni, la parfumul îmbătător al florilor de tei, la serile liniştite cu cerul înstelat.
Am sărbătorit  Ziua Culturii Naţionale şi 168 de ani de la naşterea poetului Mihai  Eminescu împreuna cu elevii d-nei profesoare Aurica Novac, cls. a IV-a. Copiii au citit sau au recitat  cele mai îndrăgite poezii eminesciene, au desenat  şi au cântat.
 "De vorba cu Domnul Eminesu" a fost tema săptamanii     15-19 ianuarie, o săptămâna dedicată genialului poet. Cititorii  fideli, tineri sau maturi au fost profund impresionaţi când au aflat, o mulţime de noutăti, (pentru ei),  despre poetul nostru fără pereche:
1.La 100 de ani de la naşterea poetului naţional, anul 1989 a fost declarat  de UNESCO,  "Anul Internaţional Eminescu".
2. UNESCO a decis ca Mihai Eminescu să fie declarat poetul anului  2000.
3.  Cu poemul "Luceafarul" la care a lucrat 9 ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3000 de modificări, Eminescu a intrat in 2009 in Guinnes Book of Records.
4. Cu cele 98 de strofe "Luceafarul" a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.
5. NASSA a numit cu numele lui Eminescu un crater cu un diametru de 125  de kilometri de pe planeta Mercur.
6. În catalogul planetelor mici Minor Planet   Names ( alphabetical list), la pozitia 9495 se afla PLANETA EMINESCU printre cele 233 943 de planete, din Univers, care poarta un nume.

Eminescu  este şi va fi, pentru noi, o IUBIRE INFINITĂ.






Un comentariu:

  1. "Apa trece,pietrele rămăn" .Asa si tu Lumi rămăi nu ca o piatră ci ca o stăncă.In fiecare an îi aduci omagiu lui Eminescu într-un mod atât de pläcut si original si ca un detectiv iscusit mereu vii cu informatii noi.Felicitari,te pup si mie dor de tine.Abia astept sa te văd.

    RăspundețiȘtergere