vineri, 27 octombrie 2017

MULTICULTURALISM - ÎNTÂLNIRE INEDITĂ ÎN BIBLIOTECĂ

A trecut  aproape o săptămână de  la memorabilul eveniment desfăşurat în biblioteca noastră: întâlnirea cu grupul de migranţi din 9 ţări; India, Moldova, Peru, Irak, R. Dominicană, Siria, Pakistan, Rusia şi Nigeria,  însoţiţi de reprezentanţi ai  Asociaţiei Filantropia Oradea: Pr. Laurenţiu Lazăr şi Marcela Tomuţă,  de colaboratorii din Timişoara. D-l primar, prof. Alexandru Gaboraş a salutat prezenta oaspeţilor în comuna noastră.  Întâlnirea a fost neobişnuit de frumoasă, un schimb  cultural fascinant, o lecţie de istorie, de geografie, de tradiţii,dar şi o lecţie de limba engleză, deosebită, nouă, bogată, pentru tinerii liceeni, însoţiţi de d-na profesor Ioana Sturz . În timp ce pe ecran se derulau imagini care mai de care captivante, tinerii migranţi, unii studenţi la Universitatea din Oradea, un medic din Pakistan, prezentau  trei lucruri interesante  din ţara lor. Şi, pentru că întâlnirea s-a transformat într-un dialog viu ca între prieteni, elevii au dorit să înveţe salutul fiecărui popor pe care îl reprezentau oaspeţii noştri. Atmosfera s-a înviorat, ne-am amuzat cu toţii încercând să rostim şi să memoram o parte din  formulele de salut: sannu ! – Nigeria; namaste ! (ma inchin tie!)-India; ola!-Peru; adios! - R. Dominicană; zdravsvuitie! sau privet! - Rusia. Elevii prezenţi,  încântaţi de această întâlnire  şi-au împărtăşit  impresiile  părinţilor şi prietenilor. Cu prietenii cărţilor, cititorii fideli, retrăim evenimentul, când vin la bibliotecă.
Sukran: mulţumesc – Siria.  Şi noi mulţumim oaspeţilor pentru o zi pe care ne-au făcut-o mai frumoasă, mai bogată, veselă şi interesantă.
















Un comentariu:

  1. Pentru o perioada scurta de timp am avut placerea sa-mi fie sef dl Lazar Laurentiu ,organizatorul activitatii mai sus amintite.De aceea pot sa spun ca dl Lazar este implicat in tot felul de activitati filantropice ,culturale,sportive si umanitare.Eu cred ca vizita acestor migranti la Bratca a avut un dublu rol.In primul rand sa aduca un pic de bucurie in sufletul celor care sunt departe de familiile si tara lor unde poate e razboi si saracie si in al doilea rand sa-i faca pe copiii nostri sa realizeze cat de norocosi sunt ca traiesc in pace si liniste alaturi de familiile lor la ei acasa.Asa cum am spus si despre doamna Luminita in repetate randuri ca este o persoana altruista care doreste sa ajute dezinteresat oamenii,la fel pot sa spun ca si dl Lazar L ajuta si sprijina persoanale defavorizate ,cu dizabilitati sau cu tot felul de greutati.Cunosc multe persoane la care nimeni nu le-a oferit un loc de munca din diverse cauze dar dansul nu le-a refuzat.Si atunci si acuma sunt impresionata de dorita dlui Lazar de a ajuta oamenii.Cat timp am fost angajata dansului am beneficiat de ajutor si sprijin de cate ori am solicitat.Pe aceasta cale doresc sa-i multumesc ,sa-i doresc sanatate si putere sa mai ajute si alti oameni .Sper ca acei migranti au plecat cu amintiri frumoase de la Bratca si mai ales de la biblioteca care este un loc magic iar doamna Luminita un om deosebit de cald ,destept si primitor.Cu respect Ani.

    RăspundețiȘtergere