luni, 16 octombrie 2017

MAGICA TOAMNĂ, CALDĂ, PLINĂ DE CULOARE



              "Pe rugul
                toamnei,
                ocupat de
                vrăjitorie,
                frunzele copacilor
                ard."

                        "Magie" de  N. Petrescu - Redi


Da,  avem o toamnă magică, bogată, o simfonie de culori şi parfumuri: de struguri copţi, de gutui aurii, de crizanteme multicolore. Dar, bobocii clasei I, ai d-nei  profesor Irina Negru, sunt o bogăţie care o întrece pe cea a toamnei melancolice. Şi anul acesta, ca şi anul trecut, prichindeii, acum şcolărei avansaţi, au sosit,  la bibliotecă, încărcaţi cu roadele abundente ale "Zânei melopeelor". M-au fermecat cu gingăşia lor, cântecele vesele, cu poeziile închinate fructelor gustoase, legumelor îmbujorate, sau delicatelor flori.  Melodiile toamnei,vocile lor, care au răsunat pe străzile satului, au făcut sa vibreze  sufletele trecătorilor, ale comercianţilor, ieşiţi în stradă să-i admire, ale funcţionarilor din Primărie. Felicitări dragi copii, vouă şi d-nei profesor. Vă mulţumesc şi vă invit la lecturile captivante, bogat ilustrate, care vă aşteaptă pe rafturile fermecate ale bibliotecii, lecturi din poeziile minunate, scrise  de George Topârceanu, căruia, toamna  i-a fost un izvor inepuizabil de inspiraţie:

"Octombrie - a lăsat pe dealuri
Covoare galbene şi roşii.
Trec nouri de argint în valuri
Şi cânta-a dragoste cocoşii.

Mă uit mereu la barometru
Şi mă-nfior când scade-un pic,           
Căci soarele e tot mai mic
În diametru.

Dar pe sub cerul cald ca-n mai
Trec zile albe după zile,
Mai nestatornice şi mai
Subtile….

Întârziată fără vreme
Se plimbă toamna prin grădini
Cu faldurii hlamidei plini
De crizanteme.

Şi cum abia pluteşte-n mers                                           
Ca o marchiză,
De parcă-ntregul univers
Priveşte-n urma-i cu surpriza.

Un liliac nedumerit
De-alura ei de domnişoară
S-a - ngălbenit, s-a zăpacit
Şi de emoţie - anflorit
A doua oară."
"Octombrie" de  George Topârceanu















2 comentarii:

  1. In această minunată toamnă a anului 2017 împreună cu şcolăreii clasei I de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca am pornit cu coşurile pline de bunătăţile toamnei pe străzile comunei noastre cu gânduri curate cântând : ,,A VENIT PE DEALURI TOAMNA ...CU FRUNZE ŞI FLORI ...,,
    După ce am vizitat primăria şi spitalul din localitate ne-am îndreptat cu paşi repezi şi glasuri proaspete spre biblioteca comunei unde ne aştepta cu drag iubita doamnă bibliotecară , Luminiţa Izdrăilă . Cu obrajii roşii ca para focului şi cu fructele şi legumele noastre atârnând din coşuri am urcat cu nerăbdare pe scările ce duc la uşa bibliotecii . Aici ne aştepta cu zâmbetul pe buze ...gazda .Ce bine ne-au prins scaunele aşezate frumos unul lângă altul din mijlocul încăperii !
    Obosiţi de drum ne-am aşezat , ne-am fixat coşuleţele în faţa noastră apoi ne-am desfăşurat programul artistic cu ocazia unică a anului 2017.
    Am recitat versuri scurte ale diferiţilor poeţi români , am cântat cu bucurie cântece vesele ce redau bogăţia şi frumuseţea de neegalat a toamnei , apoi am asistat la o,,CEARTĂ ,, dintre fructe şi legume . Alături de doamna Luminiţa ne admirau cu entuziasm şi cărţile frumos aranjate de pe rafturile bibliotecii.Parcă auzeam cum ne răspund cu aplauze nesfârşite ...
    La final , bibliotecara ne-a făcut poze de grup , ne-a lăudat pe fiecare în parte pentru reuşita programului , iar noi creşteam de bucurie .Înainte de plecare , toţi şcolăreii clasei noastre au fost invitaţi să mai viziteze biblioteca şi după ce -şi vor face permisul de bibliotecă să continue a împrumuta cărţi pentru a pătrunde în universul minunat al lecturii .
    Datorită acestei primiri călduroase din partea doamnei Luminiţa şi cu această ocazie ne-am întors cu sufletul plin de bucurie din bibliotecă , iar buzele ni s-au îndulcit cu bomboanele aromate servite de aceeaşi gazdă primitoare ....Luminiţa Izdrăilă ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat ca toamna este un anotimp minunat dar nu toti au timp sa vada acest lucru.La Bratca este o traditie deja sa se sarbatoresca acest anotimp ,sa se multumeasca pentru recolta si pentru toate darurile Pamintului.Acesti copii sunt minunati si privilegiati datorita faptului ca cele doua doamne, invatoarea Negru si prof Izdraila au dar si har de dascali,iubesc copii si fac din suflet tot ceea ce fac.Felicitari DOAMNELOR ,multa sanatate si ramineti tot asa.Cu respect Ani.

    RăspundețiȘtergere