luni, 14 decembrie 2015

ROMANIA, TE IUBIM


                     Ca  pretutindeni în ţară, Ziua Naţională a României a fost  sărbătorită şi în Bratca.
                     Şcolarii au format o horă în jurul Troiţei eroilor,  au cântat Imnul      ,, Deşteaptă-te, române!“şi  cântece patriotice.
                     Tinerii din cercul de olărit ,,Olarii de mâine “  instruiţi de d-na prof. Maria Elisabeta Poli, au  amenajat în bibliotecă, o expoziţie cu obiecte din lut reprezentative pentru ziua de 1Decembrie  şi au pregătit un frumos program artistic cu recitări şi cântece patriotice:  ,,Treceţi, batalioane române, Carpaţii ,  ,,Noi suntem români”,  ,,Doamne , ocroteşte-i pe români”,  ,,Tu, Ardeal”. La începutul activităţii am cântat, toţi cei prezenţi, Imnul naţional ,,Deşteaptă-te,române”. 
                       D-na prof.  Sanda Camelia Chiş, a prezentat  PP, cele mai importante momente care au condus la realizarea actului de la 1 Decembrie 1918, când Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia ctitoreşte România întregită, unirea cu Transilvania, Crişana, Banatul şi Maramureşul după ce în martie 1918 se unise şi Basarabia, iar în 28 noiembrie  Bucovina.  Se formează statul national unitar -  România. La final, tinerii olari au  primit  diplome,  au fost  îndelung  aplaudaţi  iar  doamnele profesoare au fost felicitate pentru reuşita  activităţii.

               Prezenţi la activitate d-na Viorica Bradea şi d-l Gheorghe Iordache, doi profesori pasionaţi de istorie, au punctat importanţa evenimentului, amintind cu mândrie că, şi din  Bratca şi Beznea, o delegaţie de săteni, a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, apoi i-au îndemnat pe tineri să-şi  iubească patria, poporul, limba româna, datinile  şi glia străbunilor.












2 comentarii:

  1. Imi pare rau ca nu am timp sa particip si eu la activitatile organizate la Biblioteca Bratca pentru ca este o minune sa fii in prezenta doamnelor profesoare si profesori.Este frumos ca nici aceasta zi de 1 Decembrie nu a trecut fara omagii si aduceri aminte.Felicitari tuturor celor prezenti pentru participare si pentru omagiul adus de fiecare.Costumele populare sunt frumoase, la fel si lucrarile copiilor si nu in ultimul este frumoasa lectia de istorie oferita de domnii profesori. LA MULTI ANI cu SANATATE tuturor celor prezenti si tuturor romanilor de pretutindeni. Ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aseara am uitat sa va spun o lectie de istorie spusa de tatal meu.In vremea cind el era scolar Transilvania era ocupata de austroungari si copiii nu aveau voie sa vorbeasca la scoala limba romana,chiar mai mult erau pedepsiti daca nu vorbeau limba maghiara.De aceea trebuie sa ne iubim limba,portul ,traditiile si sa fim bucurosi ca traim in pace si liniste impreuna cu celelalte confesiuni.Cu ocazia zilei de 1 Decembrie nu trebuie sa uitam nici de cei care au suferit pentru tara,pentru libertate ,pentru pace si sa ne bucuram ca traim intr-o tara libera.Cu aceasta ocazie doresc sa aduc un omagiu si eu tatalui meu care din punctul meu de vederea fost un erou.

    RăspundețiȘtergere