joi, 28 februarie 2013

CONSTANTIN BRÂNCUȘI


                        „Brăncuși s-a născut la Hobița și nu va muri niciodată” ."
                                                                                                                Geo Bogza
         
                 Marți, 19 februarie, la aniversarea celor 137 de ani de la nașterea marelui sculptor gorjean, CONSTANTIN BRÂNCUȘI, am transformat biblioteca într-o sală festivă, pregătită cu emoții și sfială : o expoziție de albume, cărți biografice, desene, fotocopii ale lucrărilor artistului și minunatele lucrări, realizate cu talent, de școlarii din Valea-Crișului : Groza Petrică-Bogdan, Stiop Daniel, clasa a IV-a, Hendrea Soledad, Cicort Abriatar, Negru Mihai, clasa I , Negru Dana, Negru Estera, Cicort Larisa, Caba Sebastian, Stiop Ovidiu, Borze Daniela, Ghiță Cociș, Gordan Cristina, clasa a III-a.
               ,,Coloana infinitului” realizată de sensibilul Ghiță Cociș, ,,Poarta sărutului” cu ,,Aleea scaunelor”și „Masa tăcerii”,realizate de Gordan Cristina și Gordan Diana, au încântat toți participanții la activitate: liceeni, elevi din ciclul gimnazial, preșcolari și, pe toți vizitatorii din zilele urmatoare.Toate lucrările au fost apreciate, lăudate, admirate. Felicitări d-nei inv. Negru Irina, părinților și acestor copii inimoși, frumoși sensibili și dăruiți.
                Cu interes, și uneori, de-a dreptul fascinați, elevii au urmărit materialul prezentatîn Power point, cu aspecte din viața sculptorului și cu operele sale celebre, aflate în muzeele celor mai mari capitale ale lumii.
                Naiul fermecat al lui Gheorghe Zamfir, care a însoțit prezentarea, ne-a vrăjit pe toți . Aniversarea lui Brâncuși a continuat și în zilele urmatoare. Tinerii au răsfoit albumele, au citit mărturiile marilor oameni de cultură, au împrumutat,cărțile biografice pentru lectura de acasă. În următoarele săptămâni expoziția va putea fi admirată de toți cititorii bibliotecii.
                D-na prof. Aurica Novac, având lecția despre Brăncuși la clasa a IV-a, și-a adus școlarii la bibliotecă, pentru a le îmbogăți cunoștințele sau pentru a le fixa mai bine pe cele însușite deja.
                Le-am amintit copiilor că Brâncuși a fost un bricoleur, un bucătar talentat, iubitor al poeziei și muzicii clasice dar, le-am mai spus despre sufletul de copil pe care Brăncuși nu l-a abandonat niciodată , el însuși confirmând acest adevăr într-un aforism: ,,CÂND NU MAI SÎNTEM COPII, AM MURIT DE MULT ."
                Marele Constantin Brâncuși este pentru sculptură ceea ce reprezintă Eminescu pentru poezie și Enescu pentru muzică : piscul încă neatins de un alt român. Noi îi mulțumim, genialului sculptor, pentru că este român, îl prețuim prin aducere aminte, îl admirăm și-l iubim pentru geniul artistic, păstrându-l, în inmile noastre, ca pe un dar nespus de prețios.
                 Mărturisirea lui s-a împlinit: ,,Ceea ce fac eu astăzi, mi-a fost dat să fac, căci am venit pe lume cu o misiune.”















2 comentarii:

  1. Foarte frumoasa si rara o astfel de activitate intr-o bibliotecă publică. Felicitari sincere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Luminita, filicitari pentru comemorarea lui Brincusi si pentru toata activitatea ta de la Biblioteca Bratca.Deasemenea ii felicit pe copii pentru lucrarile lor ,pe care daca le-ar vedea Brincusi ar fi tare fericit.Tot respectul si pentru invatatoarele lor.BRAVO pentru "tanti Lumi in ochii lumii' pentru ca daca ea nu ar exista lumea asta ar fi mult mai saraca.
    Cu tot respectul si cu toata dragostea D&A.

    RăspundețiȘtergere