marți, 22 ianuarie 2013

EMINESCU ÎN CONSTELAȚIA INIMILOR




                            Săptămâna 14 -18 ianuarie, dedicată aniversării celor 163 de ani de la nașterea dragului nostru poet MIHAI EMINESCU, a fost romantică, încărcată cu emoții, dar, veselă și activă, prin prezența și participarea afectivă a iubitorilor de poezie: școlari, liceeni, părinți, cadre didactice, oameni ai comunei noastre. Cinci zile, în bibliotecă a fost o atmosferă de sărbătoare și s-au auzit, recitate sau căntate,

cele mai frumoase versuri eminesciene.

                           Pe ecran se succedau imagini din viața și opera ,,albatrosului” de la Ipotești, videoclipuri cu melodiile atât de cunoscute și fredonate, cu nostalgie, de melomani: ,,Pe lângă plopii fără soț ” , ,,Somnoroase păsărele”, ,,Sara pe deal”,și mai ales ,, Atât de fragedă...”, superb cântată de formația ,,Mondial”.

                           Cei mai mici școlari, din clasa I, însoțiți de d-na învățătoare VIORICA BRADEA, ne-au impresionat cu informațiile bogate din viața și activitatea poetului iar, admirația celor prezenți a crescut la cote înalte când, micuții, ,,gămăliile”, - cum mi-e drag mie să-i alint - au recitat, apoi au cântat adorabil ,,Somnoroase păsărele”. Dar, școlărițele și școlăreii, folosind cartoane multicolore au confecționat și 30 de semne de carte pentru a le darui cititorilor și oaspeților bibliotecii. Doi tineri din Berlin, sosiți la Bratca pentru două luni, au fost încântați când au primit un asemenea dar, împreună cu cele mai frumoase poezii eminesciene, traduse în limba germană. Au promis că, vor învăța limba româna ca să citească poeziile în original.

                          Micuții au vizionat apoi, un material, pregătit de doamna lor învățătoare, despre copilaria și anii de școală ai poetului.

                          A doua zi, foștii elevi ai d-nei învățătoare, acum în clasa a V-a, au vizionat materialul ,,Eminescu - Suflet de Crin”.

                           Liceenii: ANCA și VLAD au citit în engleză și franceză poeziiile: ,,Lacul”, ,,La Steaua”, ,,Floare albastră”, iar elevii claselor II-IV și chiar și cei mai în vârstă, au recitat sau au citit și ei, din lirica eminesciană.

                            Expoziția de carte și fotografii dedicată lui Eminescu a fost îmbogățită cu desenele, picturile copiilor, inspirate din versurile Luceafarului.

                            Mihai EMINESCU rămâne veșnic viu în inimile noastre și pentru că, așa cum minunat a scris Augustin Z. N. Pop, ,,CRED ÎN EMINESCU CA ÎN SOARE, ÎN MAGIA FRUMOSULUI ȘI ÎN VEȘNICIA NEAMULUI ROMÂNESC”.













3 comentarii:

  1. Felicitari pentru cele cinci zile in care l-ati omagiat Eminescu impreuna cu elevii si cu D-na invatatoare.Este minunat ca nu uitati in fiecare an sa-l comemorati si sa promovati adevaratele valori nationale.Deasemenea va felicit si pentru faptul ca promaovati cultura noastra si peste hotare.Cind se vor intoarce cei doi berlinezi in Germania vor putea sa spuna ce bibliotecara si biblioteca minunata sunt in Bratca .FELICITARI inca o data si va dorim tot binele din lume. cu deosebit respect si consideratie any si dacian.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe felicitari pentru neuitarea de Eminescu!

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost frumos sa ne reamintim de Mihai Eminescu si eu am citit cu placere poezia ,,Lacul" . Activitatile au fost foarte interente si instructive

    RăspundețiȘtergere