luni, 15 mai 2017

SĂ CĂLĂTORIM PE ARIPI DE LECTURĂ


Nimic  nu se compară cu bucuria de a ţine în mână o carte. Poate  fi o carte veche pe care o căutai
de mult  şi pe care ai avut bucuria să o citeşti, sau poate fi bucuria cărţii abia ieşite de sub tipar, pe care o aşteptai, sau, care  a reuşit să te surprindă, citind-o pentru că îl cunoşteai pe autor după alte lecturi.
Dorinţa spre lectură  continuă reprezintă condiţia oricărui succes personal.

Iată ce spunea istoricul N. Iorga: "Lectura joacă un rol important în viaţa copiilor, un rol mai mare decât în viaţa celor vârstnici.
Cartea citita în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viaţa  şi influenţează dezvoltarea ulterioară a copiilor.
Din cărţile pe care le citesc, copiii îţi formează o anumită concepţie asupra lumii, cărţile formează la ei anumite norme de conduită".

Prin personajele bune sau negative din cărţi, prin victoria binelui asupra răului, copiii vor înţelege că, prin tertipuri şi răutăţi nu vor ajunge nicăieri şi, vor dori să fie buni, drepţi şi muncitori. Pe tineri, lectura îi face  inteligenţi,  respectuoşi, romantici, generoşi, încrezători, curajoşi, luptători.

Copiii, tinerii şi vârstnicii care vin cu plăcere la biblioteca se bucură de toate avantajele pe care le oferă lectura unei cărţi bune. Clubul de lectură, prin tinerii inimoşi şi pasionaţi  de cărţi, transmit, micuţilor cititori, vraja poveştilor fermecate, îi teleportează în cele mai fantastice tărâmuri, devenind ei înşişi personajele din poveste, trăind cu intensitate aventura.

"Cărţile sunt ferestre prin care sufletul priveşte afara". Henry Ward Beecher.
"O carte este singura nemurire care există. Daca a fost scrisă cu inima, cartea va atinge inimile celor care o citesc. Tot ce a făcut, ce a gândit, ce a cucerit şi ce a fost umanitatea este păstrat ca prin magie în paginile cărţilor." Thomas Carlyle












               
           Să îndemnăm copiii, tinerii, vârstnicii să citească mai mult, să iubească lectura, să preţuiască, mai mult, cărţile, prietenii noştri  credincioşi şi de nădejde.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu