luni, 16 ianuarie 2017

CREAŢIA EMINESCIANĂ ÎN LECTURA COPIILOR


                                      
15 ianuarie  este  o zi  semnificativă  pentru  români,  pentru cultura  naţională,  fiind vorba despre  Eminescu şi despre  Ziua Culturii Naţionale. Vineri, 13 ianuarie, am marcat aceasta dată importantă, în bibliotecă, prin organizarea activităţii "Creaţia  eminesciană în lectura copiilor" în parteneriat cu  elevii clasei pregătitoare şi cu elevii clasei  a III-a, coordonaţi de doamnele prof. Irina Negru şi Aurica Novac. Copiii au adus un omagiu lui Eminescu, a împlinirea a 167 de ani de la naşterea sa: au recitat sau au citit din poeziile eminesciene, au cântat, au pictat inspirându-se din poeziile poetului şi au demonstrat ca Eminescu  le place că îl iubesc, cunoscând date importante din biografia sa. Când  le-am amintit că Eminescu juca şah  dar şi fotbal toţi au exclamat: uau, chiar? Grozav! În ochii lor au răsărit steluţe strălucitoare iar pe buze, zâmbete calde de admiraţie. Aş  afirma că, în clipele acelea s-a născut "foamea" lor pentru Eminescu.   Cei mai mari din clasa a V-a se concurau  care să citească mai multe poezii eminesciene.
Pentru a le îmbogăţi cunoştinţele despre Eminescu, le-am prezentat, în power-point, o schiţă biografică  a poetului şi  filmul documentar "Eminescu, Veronica, Creangă", realizat în anul 1914 de Octav Minar  şi descoperit în Arhiva Naţională  de Filme.  Tudor  Gheorghe şi formaţia Mondial i-au încântat cu melodiile create pe versurile eminesciene. A  fost o zi minunată, cu emoţii, cu surprize şi bucurii. Le mulţumesc copiilor şi  doamnelor profesoare pentru  implicare  şi  dăruire,  având certitudinea ca vor continua  sa-i  citească  opera  marelui poet.
      LA MULTI ANI LUI  EMINESCU şi CULTURII ROMANE !









Un comentariu:

  1. Ca de obicei si in acest an Eminescu a fost omagiat din nou la biblioteca Bratca si de fiecare data mai aflu cite un lucru nou despre marele poet.Vad ca biblioteca a fost plina de copii frumosi si curiosi.Daca in societatea de azi s-ar pune baza pe astfel de activitati si pe relationarea intrerumana directa ,pe comunicare ,am trai intr-o lume mai buna si mai sigura pentru copiii nostri. Bravo Lumi si succes in continuare .Cu respect Ani.

    RăspundețiȘtergere