luni, 28 noiembrie 2016

1 DECEMBRIE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIMarea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, eveniment de o importanță covârșitoare pentru istoria noastră, a fost descris de toate publicațiile vremii, din țară și din străinătate. Căutând prin arhive am descoperit un text – document, scris de un trimis special al unei publicații din Ardeal, care trebuie citit de cei interesați să afle amănunte de la mărețul eveniment desfășurat la Alba Iulia:
                             ”Adunarea de la Alba-Iulia – Raportul nostru special –

Adunarea de la Alba-Iulia, din 1 Decemvrie, s’a desfăşurat în cadre atât de impozante şi de grandioase, cum puţine poate să arete istoria popoarelor. Românii din toate unghiurile Ardealului, Bănatului şi Ţării ungureşti. au dovedit şi data asta cu prisosinţă, că sunt un corp matur şi disciplinat, stăpâniţi de-o singură convingere, de-un singur gând: unitatea deplină și irevocabilă a întregului neam românesc. Am dovedit acolo că sentimentul național e singur stăpânilor în toate inimile românești. Nimic nu a turburat marea sărbătoare: nici cel mai mic incident, nici o uitare de sine, nici o turburare, încât străinii, cari au fost prezenţi, ziariştii maghiari înşişi au rămas uimiţi de atâta conştiinţă şi demnitate românească. Au spus-o şi ei:
– ”Iată un popor minunat, un popor unitar în gânduri şi aspiraţii, cum în aceste vremuri de generală turburare e dea-dreptul înălţător şi sublim.” 


            Iar pentru vremurile noastre să ne bucurăm de o zi frumoasă, în pace.
LA MULŢI ANI ROMÂNIA, LA MULŢI ANI ROMÂNILOR, LA MULŢI ANI CELOR CE IUBESC ROMÂNIA!


Un comentariu:

  1. Intr-adevar suntem un popor minunat.La multi ani tuturor , multa sanatate ,pace si liniste .

    RăspundețiȘtergere