luni, 17 octombrie 2016

CITITORI NOI, CĂRŢI NOI, PLEDOARIE PENTRU LECTURĂ


                                                                                            Motto: "Nu concep o zi petrecută fără citit"
                                                                                                                               Radu Paraschivescu
           A trecut atât de repede vara!  A început  şi noul an şcolar.  Toamna ne farmecă şi ne încântă cu splendoarea de culori, cu roadele îmbelşugate, cu parfum îmbătător de struguri, iar  biblioteca e mai animată şi mai  bogată  cu noi cititori, cu noi volume  interesante,  atractive, din literatura româna şi universală , unele  bilingve,  încărcate cu mister. Elevii silitori vin zilnic şi-şi fac temele,  citesc , discută,  îşi împărtăşesc impresiile, se iau la întrecere în rezolvarea enigmelor, pentru aflarea răspunsului corect la întrebarile de cultură generală. E o bucurie  să-i privesc, să-i ascult şi, deseori să clarificăm  împreună  nedumeririle care-i frământă.  Prichindeii se simt şi ei în largul lor printre cărţi, muzică şi jucării;  râd cu poftă, molipsindu-ne şi pe noi, iar  uneori, îşi fac şi somnul de după-masă, pe buburuză. Ce mai, biblioteca este, cu adevărat, multifuncţională, caldă şi la propriu şi la figurat, a doua casă, primitoare şi iubitoare, pentru oricine îi trece pragul.
                 Îndrăgitul şi cunoscutul scriitor, Radu Paraschivescu întrebat care este cartea sa preferată, a amintit  o colecţie de basme africane, "Furt de cămile noaptea". "Cu ajutorul ei mi-am dat seama, cu mintea mea de copil, ce frumos  e să ştii să povesteşti". Iată şi îndemnul scriitorului:

                "Omul care citeşte îşi asigură acces nelimitat la o infinitate de vieţi şi aventuri. Viaţa lui se multiplică prin contactul cu vieţile tuturor eroilor peste care dă în carţi (....) Prin urmare,  dacă vrei să traieşti trei sute de mii de vieţi într-una singură,  pune  mâna  pe  carte…".















Un comentariu:

  1. Se pare ca cei mai mici cititori au fost patrunsi de puterea lecturii si au adormit.Foarte frumos si nostim.In acest fel micii cititori pot deveni mari scriitori.

    RăspundețiȘtergere