“Ştiu de şapte ori limba
română şi de şaptesprezece ori limba poezească”.
Nichita Stănescu a iubit Limba Română ca pe un lucru sfânt. A iubit toate cuvintele limbii române. Şi-a dat seama de unicitatea acestei limbi când a învăţat o limbă străină, aşa cum singur mărturisea: “A vorbi despre limba română este ca o duminică. Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă. Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pământ și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”
Nichita Stănescu a iubit Limba Română ca pe un lucru sfânt. A iubit toate cuvintele limbii române. Şi-a dat seama de unicitatea acestei limbi când a învăţat o limbă străină, aşa cum singur mărturisea: “A vorbi despre limba română este ca o duminică. Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă. Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pământ și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”
CONCURS
Pe cititorii blogului nostru îi invit să
participe la un concurs de comentarii despre limba română, despre bucuria de a
citi, despre cărţi şi scriitori. Cele mai frumoase texte vor fi premiate la
sediul bibliotecii noastre. Succes!
Cel mai frumos cadou, Cartile
RăspundețiȘtergereMai era o saptamana pana la Craciun, si Mihai inca nu i-a scris Mosului. A apucat o copala de hartie si s-a pus pe scris. Mihai i-a cerut Mosului doua ANTOLOGII si o carte de clasa a 4-a.
A venit minunatul Craciun. Sub bradul frumos impodobit, il asteptau pe Mihai cartile dorite.Mihai a sarit in sus de bucurie cand le-a vazut......A citit acele carti intr-o saptamana. I-au placut foarte mult.
Dupa ce le-a citit, i-a trimis mosului o scrisoare de multumire unde a precizat ca i-au placut foarte mult si i-a promis Mosului ca de acum in colo nu v-a mai cere jucarii!!!
Cand stau la masa , avand o carte in fata , de multe ori ma gandesc ce a fost in mintea celui care a scris prima carte. Cata ingeniozitate a avut si cat curaj i-a trebuit pentru a-si scrie gandurile , tainele secrete ale sufletului. Ernest Hemingway spunea atat de frumos ca nu este niciun prieten mai loial decat o carte. Primul om care a scris probabil se simtea singur si a decis sa se confeseze unei foi.
Asa facem si uni dintre noi zi. Cand simtim ca lucrurile incep sa o ia razna si avem nevoie de un moment de respiro , ne lasam intr-un fotoliu , cu cana calda de ceai si o carte buna , si incepem sa citim. Incet intram in lumea povestita de omul genial care a avut inspiratia sa scrie cartea respectiva si totul se aranjeaza. Avem mintea mai limpede si sufletul mai calm...ne regasim in cuvintele acolo si ne consoleaza , alinand ceea ce ne doare.
Nici nu pot descrie in cateva cuvinte ceea ce simti cand te pierzi in randurile unei carti. Parca restul lumii se dizolva in jurul tau si nu existi decat tu si intreaga actiune in care ai intrat. Suspansul , curiozitatea , iubirea ,ura , bucuria, tristetea , furia , calmul , pacea si alte sentimente , le simti cu atata profunzime cand citesti. Nu e nimic in lume ca cititul.
Trebuie sa marturisesc ca mandria mea de ROMANCA creste atunci cand vad atatea carti ROMANESTI trecand peste hotar si ajungand sa fie traduse in diferite tari. Obisnuiam sa cred ca literatura romana nu e decat despre tarani si taranime , dar am descoperit ca sunt si carti despre o iubire profunda , despre razboaie , despre dezvoltarea civilizatiei , despre glume si vietile minunate ale scriitorilor nostrii care vor ramane pe vecie un simbol a cine suntem noi.
Asta e ceea ce simt eu atunci cand citesc si stiu ca multi simt la fel.
''Limba noastra-i o comoara !'' asa as incepe cand vine vorba despre limba romana.Ce e mai frumos ca si graiul romanesc,alaturi de frumosul lui popor ? Sunt mandra ca sunt romanca,iar casa mea e ROMANIA.
RăspundețiȘtergereCe as mai putea adauga cand vine vorba de autorii romani ? Iubesc sa citesc romaneste,pentru ca avem cu ce ne lauda.Eminescu e cel care deschide calea spre padurile copilariei si spre stele,Ionel Teodoreanu ne farmeca cu livezile Medelenilor,Mihail Sadoveanu ne cheamă spre istorie si regi uitati,iar alturi de Radu Tudoran descoperim frumusețea fără de asemănare a marii.Numele date mai sus sunt doar câteva din galeria autorilor autentici ai literaturii romane.Am trăit multe vieți citind cărți,ele fiindu-mi prietene dragi pe care abia asteptam sa le intalnesc personajele si intamplarile lor.
A citi inseamna a te deconecta de la realitate,spre a fugi in alte lumi.Intalnesti personaje care iti vor deveni simpatice,de care te vei indragosti sau pe care le vei detesta,dar merita pentru ca ele vor ramane acolo pentru a-ti aminti ce frumos a fost totul.
Asadar cititul merita !
Cartile,universul in care fiecare din noi se transpune merau atunci cand deschidem o carte,carte in care autorul isi exprima cele mai adanci trairi si sentimente.Cartile au existata inca dinaintea internetului care ne ocupa acum majoritatea timpului si ne face sa uitam de cartile care parintilor nostri le-au placut si le-au citit cu pasiune.Ei au trait intr-o perioada in care singura evadare o reprezentau cartile dar care pt generatia internet nu reprezinta decat lucruri nefolositoare primite ca tema pt acasa.Cartile contin informatii pretioase ce ne dezvolta imaginatia si gandirea.Cartile sunt privite de multi inutile,ei cred ca internetul este viitorul,este dar sa nu uitam cu cat suntem mai captivati in aceasta lume virtuala cu atat mai mult uitam sa traim fiecare moment important din viata noastra.Internetul in vremurile trecute era reprezentat de de o hartie si o pana de scris in care scriitorul isi asternea cele mai profunde ganduri pt persoana iubita.Astazi totul este la un click distanta,cautam cu usurinta informatii care in trecut necesitau ore poate zile sa le aflam.Asadar cartile sunt evadarea noastra din aceasta lume virtuala care ne face mai mult rau decat bine dar nu realizam asta continuam sa ne inchidem in noi si sa socializam cu altii prin retelele sociale ci fata in fata petrecand timp impreuna si distrandu-ne impreuna.
RăspundețiȘtergereCel mai bun prieten al omului este cartea.Uneori, prietenii ne ignora sau nu au timp sa ne asculte problemele.Dar o carte va avea mereu timp pentru noi chiar daca am uitat-o printre rafturile bibliotecii.
RăspundețiȘtergereNu am sa uit niciodata prima mea carte, Ridichea uriasa.Intr-o zi, cand a venit mama mea de la Oradea in loc de jucarii si de dulciuri mi-a adus aceasta carte.Avea copertile colorate si paginile lucioase.Fara sa mai stau pe ganduri , am inceput sa o citesc si sa o recitesc.Mi-a placut foarte mult si mi-am dat seama ca CEL MAI BUN PRIETEN AL OMULUI ESTE CARTEA.
Cartile-intreaga noastra traire , intreaga noastra viata. Mereu ma gandesc la toti cei care au reusit sa scrie o carte. Aceea practic si-au intiparit numele acolo fiind mereu vii prin paginile cartii si cei care o citesc. Cand ai o carte in mana , o rasfoiesti incet si patrunzi printre gandurile ascunse , printre trairile si patimile acelora care au scris-o. Magia filelor scrise cu stiloul , pagini vechi , manuscrise si jurnale care au fost pastrate si in ziua de azi. Toti acesti autori traiesc astazi printre noi , prin simplul fapt ca noi luam acea carte , o deschidem si devoram totul ca si un pradator care isi urmareste prada.
RăspundețiȘtergereUnii dintre noi suntem acei nebunii dependentii de vise , de o lume ireala creata de noi prin acele carti . Unii dintre noi traim odata cu acele vremuri , cu creatorii cartilor. E pur si simplu magic sa simti ca lumea pe care o sti se transforma in propriul tau taram de vise doar in cateva minute , totul datorita cartilor in care ne avantam.
Mihai Eminescu , Mircea Eliade , Ion Creanga si multi altii au pus o pata uriasa de cerneala in inimile romanilor. Ne mandrim cu aceste stele care au trecut in nemurire , care au ramas vii in paginile cartilor.
Magia adevarata sta in carti , nu in ecranul calculatorului. E un sentiment atat de placut sa intri in acea lume si sa ramai acolo pe veci . Ca un lacat pus pe o carte interzisa .Sufletul cititorului e prins printre randurile cartii traind mai multe vieti .
Nu uitati , o carte e cel mai bun pasaport spre o lume noua si perfecta plina de imperfectiuni care te poarta peste tot.
Cartea este cel mai bun prieten al omului frumos. Atunci cand citesc, ma desprind de lumea reala si imi creez propria mea lume, o lume in care ma pierd prin paginile cartilor si traiesc bucuria, tristetea sau entuziasmul pe care il traiesc personajele lecturii citite. Scriitorii romani au stiut intotdeauna exact ceea ce vor sa scrie, ceea ce vor sa astearna pe paginile unei carti. De aceea limba romana va ramane mereu o comoara fara lacat si fara cheie, deschisa mereu pentru orice doritor de a o vorbi. Cand romanul vorbeste limba sa stramoseasca, se simte ocrotit, se simte ACASA. Folosind corect in scris si in vorbire limba noastra, limba romana, aceasta este dovada pretuirii si dragostei noastre pentru bogatia si frumusetea ei.
RăspundețiȘtergereVoi pretui mereu cartile si voi iubi lectura.
Cartea este considerată ca fiind un adevarat izvor de inţelepciune, pentru că prin intermediul ei aflăm multe lucruri interesante, ne imbogaţim vocabularul, ne dezvoltam spiritual,moral şi multilateral. Cartea a avut dintotdeauna o semnificaţie aparte pentru că în carţi sunt scrise cuvintele sfinte ale Domnului, anume în carţi este păstrată istoria neamului, şi tot filele din carţi sunt martore ale progresului tehnologic, stiintific si creativ.
RăspundețiȘtergereTotuşi, odată cu trecerea timpului şi odată cu dezvoltarea tehnologiilor cartea si-a pierdut primul loc. Astfel dintr-un izvor de întelepciune cartea s-a transformat într-o fîntână la cumpăna căreia vin să-si potoleasca setea de cunoştinţe doar cei dornici s-o faca . dar sunt fascinati si de jocurile pe calculator. Lumea s-a schimbat radical fata de ce era pe vremuri. Acum cartile se pot descarca cu usurinta pe calculator. Din pacate noi tinerii am devenit dependenti de calculator si deseori uitam sa ne desprindem de el si sa iesim afara sa ne italnim cu prietenii in parc,pe terenul de fotbal sau la o plimbare pe Valea Bratcutei. Eu nu o sa renunt la dragostea pentru carti si lectura. Unele carti le citesc din biblioteca mea imbagatita mereu multumita mamei mele, iar altele le imprumut de la biblioteca din sat.
Pentru fiecare copil cartea este esenta sufletului. Cand citesti o carte in mintea ta se deschide un nou univers pe care poetul doreste sa il prezinte pe langa cuvinte imbracate frumos. Fiecare pagina a unei carti are in spate o imagina care sta bine ascunsa si care se deschide doar atunci cand doresti cu adevarat sa o descoperi.
RăspundețiȘtergerePentru mine cititul este o placere. De multe ori prefer sa citesc pe net asta fiind noua moda, dar sunt si momente in care atmosfera de liniste a bibliotecii te poate face sa iubesti si mai mult cartea pe care o tii in mana.
In viata exista momente grele pe care simti ca nu le poti depasi, dar, atunci realizezi ca simplul fapt ca te asezi la o masa si incepi sa rasfoiesti o carte te ajuta sa gasesti rezolvarea.
Mereu o carte te va ajuta sa descoperi noi orizonturi si sa reusesti sa iti impogatesti vocabularul cu noi cuvinte.
Cartea va fii mereu un izvor de mistere din care trebuie sa "gustam" pentru a-i descoperi bucuria, farmecul si frumusetea tainica.
Cand citesc o carte e ca si cum as trai povestea acesteia , ca si cum ai putea simti fiecare emotie a personajelor .Cărţile pentru mine sunt mici şi nostime fragmente portabile de gândire.Cartea mea preferata este Jumatatea rea- de Sally Gren ,aceasta carte este speciala pentru mine fiinca a reusit sa ma captiveze atat de tare incat nu am vrut s-o las din mana . Cartile ne ajuta sa ne cultivam imaginatia cat si cultura generala.Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult. Cel mai greu înveţi când citeşti cărţi uşoare; dar o carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe.Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu incredibil .Eu vara asta am citit si chiar le recomand : Selly Gren - Jumatatea rea,Johan Theorin - Camera intunecata,Marc Levy - Hotul de umbre,Simukka- Rosu ca sangele,Enrique de Vicente - Chei oculte din codul lui Da Vinci ,Dan Brown - Codul lui Da Vinci ,Vara fatala-Mons Kallentof . Vorba aia ,scaunul pe care stai să nu fie niciodată mai înalt decât teancul de cărţi pe care le-ai citit.
RăspundețiȘtergereInca din clipa in care m-am nascut, am auzit in jurul meu vorbe dulci romanesti.In aceasta limba am invatat sa spun pentru prima data mama si tata,iar mai tarziu prin intermediul limbii romane am descoperit minunatele carti scrise de genialii nostri scriitori romani.
RăspundețiȘtergereCititul pentru mine este un mod relaxant de a-mi petrece timpul intr-un mod eficient.Atunci cand patrund cu mintea si cu toata atentia mea in profunzimea unei carti, simt ca ma rup de lumea din jurul meu,de timp si de spatiu,sunt cu totul parte din actiunea cartii respective.De multe ori cartile imi inspira o stare de bine,imi raspund la unele intrebari la care nu credeam ca o sa gasesc raspuns vreodata, ma invata lucruri noi si fara sa imi dau seama aceaste carti imbogatesc vocabularul meu intr-un mod fantastic.
E atat de minunat ca au existat si exista oameni care sa-si puna fara retinere pe o foaie alba viata,trairile si sentimentele.In tara noastra au fost multi scriitori cu renume ca si:I.L.Caragiale,Lucian Blaga,Mihail Sadoveanu,Mihai Eminescu,Liviu Rebreanu,Mircea Eliade,si lista poate continua la nesfarsit,pe acestia trebuie sa ii pretuim pentru ca ei sunt adevaratele genii ale Romaniei.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCand citesc o carte cad in vis imaginar al povesti iar emotivitatea ei ma face sa unt totul, cuvintele fermecate ale autorului ma fac sa nu mai pot lasa cartea din mana.Imi place sa citesc romane,povesti,poezi...Dar mai ales sa merg la biblioteca din Brataca, acolo parca intru intr-o poveste plina de copii,plina de rafuri cu carti,unde doamna bibliotecara ne invita sa aflam farmecul si esenta fiecarei carti.Am inceput sa citesc Sub aceeasi stea de John Green auzind ca aparuse si filmul dar am ales sa citesc cartea deoarece curiozitatea ei ma face sa ma indragostesc de carte de la primele randuri citite.
RăspundețiȘtergereParerea mea este ca cititul este o pasiune universala care se raspandeste in fiecare iubitor de lectura. Eu iubesc sa citesc deoarece citind imi imbogatesc vocabularul si invat multe lucruri noi. Cand citesc, am impresia ca ma desprind cu totul de lumea reala formandu-mi propria lume in care traiesc toate intamplarile si sentimentele alaturi de personaje. Citind descopar diferite personaje pe care ajung sa le indragesc iar pe altele sa le detest. Intodeauna scriitorii romani m-au fascinat cu povestile lor. Scriitori precum : Ion Slavici, I. L. Caragiale, Ionel Teodoreanu, Rebreanu, Mircea Eliade, Radu Tudoran. Iar cand vine vorba de limba romana pot spune ca sunt mandra deoarece sunt romanca si vorbesc aceasta limba frumoasa . Si cred ca cu totii ar trebuii sa fim mandrii ca suntem romani.
RăspundețiȘtergereNe place să citim cărţi şi să vorbim despre ele. Adorăm să ne cuibărim mintea şi sufletul printre paginile volumelor tipărite cu satisfacţia că, prin lectură, reuşim să scăpăm de povara existenţei cotidiene. În ziua de azi, când suntem prinşi în vâltoarea unui ocean de informaţii de dimensiuni excepţionale, cărţile se ridică cu mândrie din valurile mediocrităţii informaţionale pentru a-şi croi drum spre inimile şi minţile cititorilor.
RăspundețiȘtergereCartile sunt o comoara misterioasa care ascunde mii de cunostinte si totodata pot fi percepute ca niste balsamuri ale sufletului. Eu cred ca cititul este important, frumos si ne ajuta in viata prin faptul ca ne deschide noi orizonturi. Citind poti sa calatoresti in orice colt al pamantului si sa traiesti aievea intamplari ciudate. In lume a citi este esential deoarece nu putem trece prin marea cultură a lumii decât cu o carte în mână. Cărţile ne îndepărtează de ispitele vieţii, ne pun de acord cu noi înşine, ne îndrumă, atunci când trecem prin momente înşelătoare, ne ajută să ne exprimăm iubirea atunci când ne îndrăgostim şi ne sunt dascăli fideli şi exigenţi, atunci când ne propunem să evoluăm. Tot ceea ce e omenesc se găseşte în cărţi. Înţelepciunea, tristeţea şi bucuria lumii toată, se află în cărţi. Ele te provocă să gândeşti şi îţi deschid calea spre experienţe psihologice şi sufleteşti de neimaginat. Odată intrat în mirajul lecturii, nu mai ai cum să scapi, cărţile te ameţesc cu „cloroformul binecuvântat al minţii”, te prind într-un dans nesfârşit al cuvintelor şi al gândurilor înţelepte.
Din cele mai vechi timpuri, lectura i-a smuls pe oameni din negura ignoranţei. Prin conţinutul lor variat, cărţile au luat locul sutelor de dascăli, ele ne-au transformat, ne-au ajutat să ne găsim un rost, limpezindu-ne mintea şi sufletul. Prin intermediul cărţilor reuşim să facem călătorii în trecut, prezent şi viitor şi avem posibilitatea să stăm de vorbă, atât, cu noi înşine, cât şi, cu lumea întreagă.
Pentru ca imi place critica literara argumentez cele scrise prin doua afirmatii ale lui George Calinescu: :”Marile creatii literare sunt acelea in care eroii au patruns adanc in realitate, incat numele autorului ne devine indiferent”… si “O opera literara care nu te face sa gandesti nu e nimic. E de la sine inteles ca numai viata plina poate provoca acest proces, iar nu enuntarea abstracta a problemei.”
Un exerciţiu de admiraţie închinat lecturii, nu poate continua decât prin invocarea admirativă a bibliotecilor - lăcaşe de cultură unice, prin vechimea şi trăinicia lor, unde răsfoirea cărţilor se realizează în linişte şi într-o atractivă taină.
Prin urmare, lectura va face parte din modul de a fi al omului contemporan iar bibliotecile vor fi receptate ca centre eficiente de comunicare culturală şi socială. Ele vor fi răspunzătoare de calitatea informaţiilor şi cunoştinţelor oferite comunităţii, vor avea un rol accentuat în gestionarea resurselor informaţionale universale, vor fi factor decisiv de revigorare a schimbului naţional şi internaţional de idei.
Cand sunt libera mai bine vin la biblioteca sa citesc decat sa stau pe Facebook.Aici amosfera este placuta. Stam cu doamna Luminita discutam,citim ,facem concursuri ,primim carti.Cand citesc simt ca toata linistea ma inconjoara, intru in admosfera cartii.Este foarte bine sa citim pentru ca ne imbogatim vocabularul,imaginatia,sensbilitatea si cunostintele din mai multe domenii.In vara aceasta am citit mult: Ionel Teodoreanu ,,La Medeleni'', Calistrat Hogas ,,Pe drumuti de munte", Ion Creanga ,,Amintiri din copilarie",Delavrancea ,,Hagi Tudose",
RăspundețiȘtergereI.Slavici,,Budulea Taichii", M.Eminescu,, Poezii",I. Pilla t,,poezii".
Proverbul "CINE ARE CARTE ARE PARTE" nu a fost spus degeaba inca din batrani.
RăspundețiȘtergere.Bunicii nostrii spuneau sa invatam, sa citim ca doar asa vom avea parte de un viitor mai bun.Din pacate in zilele noastre lucrurile s-au denaturat putin dar cit timp mai sunt oameni care iubesc cartile, cititul si invata si pe copiii nostri sa iubeasca aceste lucruri inseamna ca nu este totul pierdut.Ultima carte pe care am citit-o a fost ALCHIMISTUL de PAOLO COEHLOI, carte imprumutata de la LUMINITA.Felicitari pt acest concurs si pt faptul ca stimulezi copiii sa citeasca si sa iubeacsa cartile si limba romana.Ana Precup
Cand citesc o carte e ca si cum as intra intr-o lata lume .Deasemenea cand intru in biblioteca in compania doamnei Luminita care este o persoana extraordinara ma simt minunat, deoarece gaseste mereu o cale sa ne inveseleasca daca avem o zi mai proast,si ne invata mereu lucruri noi si interesante.Deasemenea ne invata sa vorbim corect si sa iubim cartile si lectura.Dacian Precup
RăspundețiȘtergere